Zhineng Qigong

Wereldwijd beoefenen miljoenen mensen van alle leeftijden Zhineng Qigong en het aantal groeit nog dagelijks doordat steeds meer mensen de positieve gevolgen ervan ontdekken.

Het lichaam met rustige makkelijke bewegingen losmaken en ontspannen. De geest tot rust brengen. Vitaal en energiek in het leven staan. Dat zijn de effecten van Zhineng Qigong. Deze Chinese gezondheidsoefeningen kunnen door iedereen in korte tijd aangeleerd en beoefend worden.

Geschiedenis

Qigong was meer dan 5000 jaar het best bewaarde geheim van China. Het werd beoefend achter gesloten deuren en hoge muren, in oude boeddhistische kloosters en taoïstische tempels of in privé villa’s van rijke Chinezen. Het was een kunst om lichaam, geest en ziel als één geheel te laten samenwerken.

Qigong werd vroeger alleen mondeling doorgegeven van de leermeester aan zijn student. Was je eenmaal beland in deze zogenaamde interne Qigongcirkel (Nei-Jia) dan was je deel van de Qigongfamilie en kreeg je informatie om je geest en lichaam door middel van energieoefeningen met elkaar te verbinden. Voor de buitenwereld was het bijna onmogelijk om toegang tot deze levenskunst te verkrijgen.

Inmiddels is dat allemaal veranderd en kunnen mensen over de hele wereld kennis maken met de oefeningen van Qigong. Er zijn veel verschillende Qigongvormen. De kracht van Zhineng Qigong is de eenvoud en effectiviteit van de oefeningen. Iedereen kan Zhineng Qigong beoefenen en het positieve effect op lichaam en geest ervaren.

Huaxia Centrum

Uit zijn decennia lange ervaringen als Taijiquan grootmeester en zijn enorme kennis van de Chinese en Westerse geneeskunde bracht dr. Pang Ming de belangrijkste elementen samen en ontwikkelde zo Zhineng Qigong. In 1988 heeft dr. Pang Ming het grootste medicijnloze ziekenhuis in de wereld opgericht: het Huaxia Centrum.

Duizenden mensen bezochten het Huaxia Centrum in de ruim tien jaar dat het bestond. Deze mensen verbleven er 24 tot 40 dagen en werden in die periode ingewijd in de Zhineng Qigongoefeningen. Ruim 180 verschillende ziektebeelden (o.a. kanker, beroertes, astma en diabetes) werden in een groot onderzoek opgenomen. Het resultaat: Bij ruim 90% van de cursisten was na het intensief beoefenen van Zhineng Qigong een sterke verbetering opgetreden.

Helaas heeft dr. Pang Ming op laste van de Chinese overheid het centrum moeten sluiten. Dit heeft echter ervoor gezorgd dat Zhineng Qigong over de hele wereld bekendheid heeft verworven en inmiddels door miljoenen mensen wordt beoefend. Het Zhigong Institute Europe heeft de missie om de bekendheid van Zhineng Qigong in heel Europa verder te vergroten.

Filosofie

Zhineng Qigong gaat uit van het principe van Qi. Alle dingen in het universum, zichtbaar of onzichtbaar zijn een uitdrukking, een manifestatie van Qi. Qi is levensenergie en vormt de basis van alles wat leeft.

In ons lichaam stroomt de Qi door energiebanen, meridianen genoemd. Door het beoefenen van Zhineng Qigong stimuleren we de energiestroom in ons lichaam. De zachte bewegingen in combinatie met een geconcentreerde geest zorgen ervoor dat de Qi vrij door het lichaam kan stromen en eventuele blokkades worden weggenomen of beter nog: worden voorkomen.

Bij Zhineng Qigong werken we met een Qiveld. We bouwen heel bewust een energieveld op om ons  te voeden met Hunyuan Qi, de universele Qi. Als Hunyuan Qi in het lichaam stroomt, kunnen we deze Qi meteen opnemen in ons lichaam omdat deze zo puur en zuiver is. Dat is één van de redenen waarom Zhineng Qigong zo snel werkt en zo effectief is.

Vanuit het principe ‘Qi follows the mind’ kunnen we met onze gedachten de Qistroom in ons lichaam beïnvloeden. Om zo te manifesteren, te creëren wat we wensen in ons leven. Dat vraagt om bewustzijn. Met Zhineng Qigong word je je bewust van de wisselwerking tussen lichaam en geest.